Vanwege dat een elektrische kookplaat meer stroom verbruikt dan het gemiddelde apparaat, moet de kookplaat aangesloten worden aan een perilex stekker. Een standaard stekker kan niet genoeg stroom verwerken om de kookplaat te voorzien van de hoeveelheid stroom dat het nodig heeft. Wanneer dit niet wordt gedaan, zal het apparaat niet op de juiste manier werken of helemaal niet. Een perilex aansluiten is echter ingewikkeld. Meer diensten worden uitgevoerd dan alleen het aansluiten van de stekker. Een 3-fase groepenkast moet aanwezig zijn in de woning om het apparaat van genoeg stroom te voorzien. Daarnaast is een vrije groep in de meterkast noodzakelijk. Alleen al bij het aansluiten van een perilex moet op een aantal punten zorgvuldig worden gelet. Wanneer dit niet gedaan wordt zal de inductiekookplaat foutief werken.

Wat zijn de benodigdheden

Een perilex-stekker bestaat sinds 1960. Het was uitgevonden om apparatuur te voorzien van meer stroom dan de gemiddelde stekker kan. Het wordt ook wel driefasenspanning-stekkersysteem genoemd. Om de stekker aan te sluiten zijn een aantal stappen noodzakelijk om te volgen. Wanneer de 3-fase groepenkast met een vrije kookgroep aanwezig is in de woning is het tijd om het aan te sluiten. Een perilex-stekker wordt aangesloten aan een wandcontactdoos. Om de wandcontactdoos aan de groepenkast te verbinden zijn 5 aders nodig. 3 daarvan zijn fase draden. Deze hebben 3 verschillende kleuren, Namelijk: bruin, zwart en grijs. Daarbij moet de nuldraad (blauw) en de aarde draad (groen geel) ook aangesloten worden. De draden worden vervolgens in een 19mm buis gestopt dat ervoor zorgt dat het op een veilige manier kan worden aangesloten aan de vrije groep. 

Is het mogelijk om het zelf aan te sluiten

Natuurlijk is het mogelijk om het zelf aan te sluiten. Echter is het niet verstandig om het zelf te doen. Wanneer het aansluiten van een perilex niet op de juiste manier wordt gedaan ontstaat veel risico. Apart van dat de kookplaat niet zal werken op de juiste manier is de kans ook aanwezig dat brand ontstaat. Dit kan levensgevaarlijk zijn en dat willen wij voorkomen. Onze elektriciens weten precies hoe ze de dienst uit moeten voeren en zijn zeker van hun zaak. Daarnaast is het ook zo dat als u het zelf doet, uw garantie vervalt wanneer het niet op de juiste manier is gedaan. Met de al genoemde redenen raden wij aan om een van onze elektriciens het voor u aan te laten leggen. Zo is het gegarandeerd dat het foutloos uitgevoerd wordt en dat u de dag nadat we u hebben geholpen, direct kan koken.

Call Now Button