In uw woning zijn er ongetwijfeld heel veel stopcontacten, en dat mag ook wel. De laatste jaren zijn er heel veel nieuwe elektrische apparaten bijgekomen. Al deze elektrische apparaten moeten allemaal worden aangesloten op een normaal stopcontact. Daarom is het goed dat uw woning veel stopcontacten heeft. De meeste van al deze apparaten kan je aansluiten op een normaal stopcontact, maar dit geldt niet voor alle apparaten. Voor sommige apparaten moet er een speciaal stopcontact worden aangelegd. Dit speciale stopcontact wordt een perilex aansluiting genoemd.

Het is wel handig om te weten wat deze aansluiting is, en waarvoor het gebruikt wordt. Een perilex aansluiting en een stopcontact verschillen veel. Het voornaamste verschil zit hem in de stroomtoevoer. Deze aansluiting levert veel meer stroom dan een normaal stopcontact. Een perilex aansluiting kan veel meer stroom dan een normaal stopcontact leveren, omdat een perilex aansluiting 3 fasen heeft. Een normaal stopcontact heeft echter maar 2 fasen. De extra fase die de perilex aansluiting heeft zorgt er dus voor dat er meer stroom kan worden geleverd. Doordat deze aansluiting meer stroom levert, kunt u apparaten gebruiken die meer stroom eisen. Hierbij kunt u denken aan een inductiekookplaat. Een inductiekookplaat is een apparaat dat veel meet stroom eist, en deze aansluiting kan deze stroom leveren. 

Speciale stekker

Een inductiekookplaat kunt u niet aansluiten op een normaal stopcontact. Om een inductiekookplaat aan te sluiten heeft u een perilex aansluiting en stekker nodig. Een perilex stekker is een stekker met 4 pinnen. Het is dus niet mogelijk om een perilex stekker in een normaal stopcontact te doen. Een normale stekker heeft maar 2 pinnen, en een stopcontact maar 2 gaten. Deze stekker kan er daarom nooit in passen. 

Hoe sluit je een perilex stekker aan 

Om een inductiekookplaat te gebruiken is het nodig om een sterke stekker aan te sluiten maar hoe moet dat nou? Perilex aansluiten moet veilig gebeuren. Het is belangrijk dat de stroom eerst wordt uitgeschakeld. Zodra de stroom is uitgeschakeld kan het aansluiten van de perilex stekker beginnen. In de meeste gevallen heeft een perilex stopcontact 4 gaten waar u de stekkerpennen in kunt steken. Als eerst moet u beginnen met het aansluiten van de aardedraad. Deze moeten bovenaan in het midden worden aangesloten op het stopcontact. Vervolgens sluit u de nuldraden, die lopen vanaf de linkerkant van de groepen in de groepenkast, aan op de bovenste twee gaten van het stopcontact. De 2 fase draden die rechts uit de groepenkast komen sluit u aan op de onderste twee openingen. Controleer nu of alles goed vast zit en schakel daarna de stroom weer in. 

Call Now Button